בזמן שחברות אחרות בארץ ובעולם מנציחות את הפער המגדרי ומשלמות לנשים פחות מאשר לגברים, חברה ישראלית משנה את חוקי המשחק ומחלקת את המשכורת הנחשקת יותר דווקא לצוות שירות הלקוחות, המורכב רובו ככולו מנשים.
חברת זיפי אחזקות בע"מ מבאר שבע מפעילת אתר האינטרנט 'זיפי' zipy.co.il בישראל ובעוד 6 מוקדים נוספים ברחבי העולם, מנהיגה מדיניות שיוויונית בתחום השכר. הנשים בצוות השירות באתר, מרביתן צעירות מדרום הארץ, מרוויחות משכורת חודשית שעולה על המשכורת שמרוויח צוות המתכנתים של האתר, שברובו מורכב מגברים בעלי תואר בלימודי תוכנה.
מנהלי אתר זיפי, גברים כולם, טענו שהמהלך תוכנן מראשיתה של החברה.
"בתור מתכנתים בעצמנו בנינו את האתר מהיסוד, אי שם ב-2013, כשהיינו סטודנטים להנדסת תוכנה באוניברסיטת בן גוריון", מספר מנכ"ל החברה. "להיות מתכנת נחשב בישראל היום כמעט כמו להיות רופא או עורך דין, ולמרות זאת הבנו ששירות הלקוחות שווה לנו כמו המתכנתים באתר אם לא יותר."
בעולם הסטארט אפ בישראל של 2021, בדומה למרבית העולם, נשים תופסות 20% מהעמדות בתחום הסטארט-אפ וגברים את חלק הארי של 80%. בתחום השכר המצב עדיין לא מבשר טובות ונראה שנשים בסטארט אפים בישראל מופלות לרעה ומקבלות שכר ממוצע נמוך משל עמיתיהן לעבודה. "ברור שיש יותר גברים מנשים בתחום התוכנה", אומר סמנכ"ל זיפי. "התופעה שיותר גברים בוחרים במקצועות ריאליים ויותר נשים בוחרות במקצועות הומניים ושירותיים היא עובדה שחוזרת על עצמה בכל מקום בעולם. התפקיד שלנו כמנהלים הוא לא להמציא את הגלגל ולהגיד לאנשים איזה מקצוע לבחור, אלא לתת ערך מתאים לבחירות האלה לפי מה שנכון לנו כחברה."
צוות המתכנתים של האתר, יש לציין, ממוקם ברובו מעבר לים באוקראינה, היכן שתנאי השכר המקומיים נמוכים מן השוק הישראלי, והיכן שהיצע בעלי המקצוע בתחום התוכנה גבוה במיוחד ועולה על הביקוש. האפשרות לדלג על הבחירה במתכנתים ישראליים הובילה את בעלי האתר, שמציע הנגשה בעברית של קניות ברשת האינטרנט, להעדיף להקים מערך שירות דובר עברית ולבחור בצוות תכנות ממדינה זרה.

שירות לקוחות נחשב בישראל כמקצוע התחלתי ופחות מקצועי מאשר תפקידים רבים אחרים בשוק העבודה, והוותק הממוצע של עובדים בתחום משקף את העובדה הזו. עובדים בשירות לקוחות ב-2021 משתכרים פחות ממקצועות רבים אחרים, וזאת למרות העבודה התובענית והביקוש הגבוה לנציגים איכותיים. זמן העבודה הממוצע של נציג תמיכה הוא לרוב כשנה, נתון שמשקף את העבודה הקשה והבלתי מתגמלת.
צוות תמיכה הוא כמו משפחה
"החלטנו במודע לשמר את העובדות בצוות התמיכה שלנו," הוא מוסיף. "אנחנו יודעים שהעבודה קשה, מבחינתנו השירות הוא הפנים של החברה ומה שאנשים זוכרים בסופו של דבר." העובדה שרוב צוות התמיכה מורכב מנשים לא חמקה מעיניו. "זה תפקיד שאנחנו הגברים לא יכולים לעשות היטב. יש תפקידים שנשים טובות בו יותר מגברים, שדורשים אמפתיה רגשית, קבלה והכלה. גברים יותר תחרותיים מטיבם ופחות טובים בזה."
כתוצאה מכך, הנשים בצוות השירות של זיפי מחזיקות בעבודתן הרבה מעבר לממוצע הארצי של שנה, עובדה ששווה לחברה את השוואת המשכורות והעלאתה מעבר לזו של המתכנתים. "יש בועה בכל מה שקשור לתחום התוכנה בישראל", מסביר סמנכ"ל השיווק של החברה. "אין כאן ניסיון לאפלייה הפוכה או רצון מכוון לחזק נשים. נשים הם מספיק חזקות. לדעתנו בחברה שירות לקוחות זה תפקיד עם חשיבות עליונה ולכן מגיע לו תגמול זהה או יותר גבוה מאשר תכנות."